6 tipov ako sa nezblázniť na materskej “dovolenke”



Materstvo je krásne ale povedzme si úprimne, občasná samota a rutina sprevádza každú z nás.
No je to obdobie, v ktorom máme dostatok času na rozvíjanie, premýšľanie aj sebarealizíciu, tak prečo tento čas nevyužiť správne?

-Venujme sa nie len deťom, ale aj sebe
Každá z nás, potrebuje nejaký ten čas pre seba. Chvíľku, kedy chce byť sama, alebo s niekym dospelým. Každá z nás si túto voľnú chvíľku zaslúži. Sme 24 hodín denne s malým dieťaťom a potrebujeme na chvíľku vypnúť a myslieť na niečo iné ako plienky, hračky a detské básničky.

-Napustite si horúcu vaňu
Toto robím vždy, keď prídem k našim. Moja mamina sa blázni s malou a ja sa zamknem do kúpelne, vypnem svetlo a relaxujem. SAMA. Nepremýšľam, s nikým sa nebavím, odložím mobil a užívam si chvíľku ticha.

- Choďte von
Nie je nič horšie ako byť celý deň zavretý doma s dieťaťom. Najmä teraz v zime. Nedostatok vitamínu D a zlá nálada, vďaka nemu.. Deň bez prechádzky si neviem ani predstaviť a pre nás je toto bežnou rutinou. Oddýchnem si, vyvetrám hlavu, malá sa vonku unaví a občas aj zaspí. Vtedy sa nesmierne teším z pohodlia lavičky a teplej kávy ktorú si kúpim cestou vždy v tej istej kaviarni.

-Spravte si so svojim mužom čas len pre seba
Myslím si, že toto je jedna z najpodstatnejších vecí v rodine. Pozrieť si večer pod dekou spoločne film či zájsť si sem tam do kina či na kávu. Toto robí náš vzťah krajším. Aj keď to nerobíme často a oveľa radšej trávime náš čas v trojici, tak tieto chvíľky kedy sme len my dvaja si nejakým spôsobom viac užívame.

-Robte to, čo Vás baví
Nech je to čokoľvek. Rozvíjajte sa. Bavte sa. Buďte samé sebou, aj keď ste matky. Je potrebné neodkladať svoje záujmy a záľuby na posledné miesto, nehovoriac o tom, keď je to vašou prácou. Snažte sa dosiahnuť maximum, aj keď ste na materskej. Vykašlite sa na to, aký názor na to, čo Vás baví, majú iní. Dôležité ste vy.

- Stretnite sa s kamoškou
Keď ste väčšinu času sama s malým dieťaťom, nič nepadne vhod viac, ako zájsť si na kávu či víno s kamoškou. Posťažovať sa na svoju polovičku, na mamu, svokru, kohokoľvek... Popri tom si zaspomínať na časy kedy sme sme chodili domov ráno a riešili zlomené srdcia.


Všetky tieto chvíle, potrebuje každá jedna z nás, no nič to nemení na tom, že ten najkrajší čas, je strávený s našimi deťmi. Tie chvíle, sa nedajú nahradiť ničím iným na svete a som nesmierne vďačná, že všetok čas, ktorý mám venujem jej (teda s malými výnimkami☝🏻).

-  Aké sú vaše obľúbené činnosti ktorým sa venujete, aby ste predišli stereotypu? 😊

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pôrod

Zadržiavanie kakania/terapia hrou

Svadobné prípravy, hostina a zábava