Problémy s kakaním

Tento článok je zameraný pre viaceré mamičky, ktoré sa spolu so svojimi detičkami takmer denne trápia hodiny na šerblíku či záchode pri veľkej potrebe. Myslím, že to tu kľudne môžme nazývať kakaním, rovnako, ako v našich konverzáciách na instagrame, kde jedna druhej pomáhame.
U nás sa tento problém vyskytol niekedy v roku a pól, ba dokonca aj skôr.

Nelka, rovnako ako aj niektoré vaše detičky majú v hlavičke blok a jednoducho sa boja kakať, je im to nepríjemné, či dokonca ich to bolí.
Pretože je veľmi ťažké takto malým deťom vysvetľovať a vyhovárať im niečo, o čom sú sami presvedčené.
U nás nepomohli knižky, videá, ani názorné ukážky členov rodiny.

Pomohli nám doktori, ktorým sme sa všemožne snažili vyhýbať a ak riešite rovnaký problém aj vy, nevyhýbajte sa im a dajte si poradiť, aj keď vás to bude stáť mnoho síl, trpezlivosti a plaču a taktiež odborná literatúra, ktorú som si denne študovala, len, aby som dcérke pomohla.

V prvom rade je dôležité kontrolovať si dni, kedy dieťa nekaká, pozorovať ho a nenechávať túto činnosť na ňom či na prírode. Ak má dieťa problém, treba si sledovať koľko dní nekakalo a ak sa stane, že nekaká viac ako 3 dni, či chcete alebo nechcete, pomôžte mu, napríklad čipkou. Berte to ako krajné východisko, ktoré ale po 3 dňoch musí prísť. Ak sa dieťa po 3 dňoch nevykaká, je viac ako pravdepodobné, že je zapečené. Vtedy nastáva problém a dieťa to už pravdepodobne bojí a blok v hlavičke len narastá, preto nesmiete dopustiť aby bolo vaše dieťa zapečené, pretože vtedy strach z kakania narastá.
Najľahším riešením, aby ste sa v dňoch nestrácali pri všetkých iných povinnostiach, zapisujte si do kalendára, kedy sa vám dieťa vykakalo, prípadne ako to prebiehalo (s plačom, ľahko, ťažko, rýchlo atď) aby ste vedeli kam sa posúvate.

My sme stále nevyhrali a týždeň čo týždeň bojujeme, nevzdávame to, nestrácame trpezlivosť a máme pochopenie. Môžme Vás však inšpirovať niekoľkými typmi, ktoré nám pomohli a uľahčujú nám tento boj:

STRAVA
Už tu nejde o zdravú stravu ako takú, ide tu o životný štýl, ktorý Vaše dieťa s rovnakým problémom potrebuje.

VODA je základ, aj keď vaše dieťa nevypije viac ako 2dcl, musíte mu každú pol hodinu núkať čo i len glg. Čistá voda je najväčší pomocník na riedenie stolice a čím viac jej vaše dieťa vypije, tým lepšie.

VLÁKNINA
Či už je to vláknina v podobe zeleniny (najlepšie surovej), alebo v prášku, ktorá je ideálna, keď Vám deti surovú zeleninu nejedia. Tá sa môže pridávať do polievok, kaše, omáčok či jogurtu. Pri podávaní vlákniny v prášku, musia deti veľa piť, aby nemala opačný efekt a nezapiekla ich. Ak ju však deti poriadne zapijú, má tendenciu stolicu zmäkčiť.

ŠŤAVY
Ovocné či zeleninové, obsahujú veľké množstvo vitamínov, vlákniny, minerály, enzýmy, deťom chutia a brušku vedia len pomôcť. Je však dôležité vyberať len 100% ovocné šťavy bez pridaných konzervantov či cukrov. Taktiež by dieťa malo ovocnú šťavu vypiť pomerne rýchlo a nepopíjať ju dlho, pretože obsahuje ovocné kyseliny, ktoré ničia zubnú sklovinu.
Ovocné šťavy by sa mali piť v prvej polovici dňa, zeleninové sú ideálne počas celého dňa.

STRUKOVINY
Neviem ako vaše deti, ale Nelka miluje omáčky zo strukovín. Šošovicová, fazuľová či hrášková. Obsahujú veľa vklákniny, esenciálnych mastných kyselín, bielkovín, minerálnych látok, škrobu a vitamínov.
Strukoviny sú však tažko stráviteľné a preto, ak sa chceme zbaviť týchto ťažko stráviteľných zložiek, strukovinu aspoň na 2 hodiny pred varením namočíme do vody, prípadne pred podávaním rozmixujeme.

POLIEVKY
Väčšina detí, aspoň v mojom okolí polievky obľubuje, preto sú ľahkým zdrojom vody a zeleniny pre detské brušká.
Sú ľahké na prípravu a pomerne rýchlo hotové. Stačí ak v chladničke nájdete pár druhov zeleniny a naučíte sa zahusťovať vločkami. Ak drobcom nechutia kúsky zeleniny,  stačí polievku rozmixovať.


POHYB
Ak sa deti veľa hýbu, behajú či skáču, črievkam to pomáha hýbať sa a ľahšie sa vykakajú. Nepodceňujte túto radu. Nie je nič lepšie a zdravšie ako pohyb.
Choďte s deťmi na prechádzku, do detského centra, kde sa vyjašia a zaskáču alebo si s nimi zaskáčte doma pred telkou.
Zapnite im "hlava, ramená, kolená, palce" alebo iné detské zábavné piesne, pri ktorých môžu napodobňovať a hýbať sa. U nás dlho frčala aj "Hýb sa" od Mira Jaroša, pri ktorej sa Nelka nevedela zastaviť.


PRÍSNOSŤ
Táto rada asi nebude pre všetky deti, pretože nie všetky deti sú rovnaké ale na Nelku platí.
Kakať chodí každý druhý až tretí deň ale zatiaľ len vďaka môjmu apelovaniu a prísnym tónom. Trvá jej to väčšinou viac ako pól hodiny a väčšinou si aj poplače. Len zriedka to ide hneď a ľahko. Ale ako náhle jej prísnejším hlasom dokola opakujem že musí tlačiť, aby bolo bruško spokojné, že sa všetci budú tešiť a dostane odmenu, začne tlačiť.
Dokola musím opakovať slovo tlač a kakanie nebolí, že kakáme všetci a máme šťastné brušká než to začne chápať a vnímať ma. Dovtedy má svoj svet a tlačiť ani sa snažiť nebude. Opakuje že sa bojí, že to bude bolieť a slovo NIE. Objímem ju a tlačíme spolu. Akonáhle sa jej podarí vykakať je z nej iný človek. Tak šťastná a spokojná snáď nikdy inokedy nie je.


Ďalšie rady:
-Otruby pridané do jogurtu
-Biele pečivo nahradiť celozrnným
-V teplom mlieku rozpustiť kúsok masla
-Slivkové kapsičky
-Vývar z ovsených vločiek
-Sušené ovocie
-Vyhnúť sa čokoláde a iným sladkostiam, ryži, mrkve, múke,
-Pred kakaním cvičiť nožičkami a masírovať bruško v smere hodinových ručičiek od rebier až po spodok bruška, opakovať niekoľko krát, hneď potom masírujeme v smere štvorca rovnako od rebier až po spodok bruška a tretí krok je masírovať z vrchu na dol, opäť od rebier až po spodok bruška.
-Skúšajte čo dieťaťu vyhovuje, šerblík, wc, plienka. Dovoľte mu kakať tam, kde je to jemu pohodlné a nenúťte ho ak nie je pripravené na šerblík.

Komentáre

Anonymný napísal(a)…
Dobrý deň , odporúčam na lačny žaludok vlažnu/trošku teplu vodu s citrónom a medikom ,dobre sú pre tráviaci systém aj sušené hrozienka,ale umyté. Tiež môžete vyskúsať mrkvovu šťavu urobenú doma. Vyskúšajte aj drepy pred kakaním .

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pôrod

Zadržiavanie kakania/terapia hrou

Svadobné prípravy, hostina a zábava