Láskavá výchova

Nedávno mi prišla reakcia od vás, že by ste chceli u mňa na profile/blogu vidieť viac z mojej výchovy a mňa to úprimne prekvapilo a prvé čo má napadlo bolo, že či som tá správna osoba na to, aby som radila o výchove.
Ale hneď, ako som sa hlbšie zamyslela pochopila som, že asi tou správnou osobou som... tak trochu... 
a viete prečo? 

Boli sme tento rok na dovolenke a jeden náš rodinný známy, či skôr rodina z manželovej strany, otec jedného milého chalana sa ma raz na pláži spýtal, akú knihu o výchove som čítala. Zostala som zarazená a nechápala som, o čom hovori. Vravím mu žiadnu...
Vraj odkiaľ som prišla na túto výchovu, ktorú má Nelka...






Toľko na úvod...

“Netreba čítať veľké kníhy, stačí mat veľké srdce.”

Ja sa nepovažujem ani z ďaleka za dokonalú super matku. Superhrdinku, ktorá vždy všetko zvláda a môže byť 24/7 príkladom ostatným. Aj ja si potrebujem dať občas večer pohár vína, byť sama zatvorená v kúpeľni aj napriek tomu, že manželovi deti plačú či skáču po hlave v obývačke.
Ruku na srdce, ktorá s nás si už nepoplakala od vyčerpania keď jej deti večer zaspali a nevyčítala si, tie prehnané reakcie, ktoré sa v ten deň udiali, či nad tým, ako to celé nezvláda a ktorá z nás by si občas nevzala dovolenku z “materskej dovolenky?” 


Ak by som však mohla radiť z vlastnej skúsenosti, zhrnula by som to do týchto 7 bodov:

BUĎME LÁSKAVÍ
Buďte k svojim deťom láskavé. Láskavosť je základ, ktorý by ste mali svojim deťom odovzdať. My mamy by sme mali byť v očiach našich detí nežným, teplým domovom. 
Ak by mala byť jedna vlastnosť ktorú si vaše deti budú z detstva pamätať? Nebola by to práve táto? 

KOMUNIKUJME
Je to proste základ každého vzťahu. Aj toho s deťmi.
Komunikujete s nimi aj vo chvíli, keď sa pýtajú akou farbou majú nakresliť kvet na ich výkrese a vy máte zrovna dôležitú prácu.
Komunikujete s nimi o všetkom. Je to pre ne, ich fantáziu a vzdelávanie skutočne dôležitým aspektom.  
Rozprávajte sa o ich pocitoch a snažte sa im porozumieť. Keď potrebujú vaše pochopenie, nemávnite nad ich problémom rukou. 

PODPORME ICH FANTÁZIU A VERME
Pre nás dospelých sú to možno nezmysly, no v nich to vytvára ten prekrásny čarovný svet, na ktorý sme my už dávno zabudli. Skúsme sa vďaka našim deťom doňho znovu ponoriť a verme vo všetko, v čo veria oni. V čarovné víly a farebných jednorožcov a nikdy im túto predstavu nezoberme. Nie je nič krajšie ako viera. Viera v tu prekrásnu detskú dušu.
Podporujme ich fantáziu a doprajme im ju. Rozprávajme s nimi o ich detskom (ne)vymyslenom čarovnom svete.

POČÚVAJME 
Toto je rovnako dôležité ako komunikovať. Zastaviť sa v tom našom uponáhľanom svete. 
Sadnúť si a počúvať tie nádherné príbehy z detskej hlavy, ktoré nám dávajú neuveriteľný význam, keď sa nad nimi tak trochu zamyslíme. 
Je skutočne jedno či nám chce naše dieťa povedať básničku, ktorú sa práve naučilo alebo sa chce len tak rozprávať o pocitoch či vymýšľa. Pre ne je dôležité, že počúvate, reagujete a vnímate každé jedno slovo.

BUĎME TRPEZLIVÍ
Je veľmi náročné nezasahovať. Viem o čom hovorím. Máte sto chuti, vziať tu ceruzku a napísať/ nakresliť to správne. Máte chuť opraviť vaše dieťa či dokonca nedovoliť mu určité veci. Avšak zamyslite sa nad tým, koľko krát musí dieťa spadnúť aby sa naučilo chodiť. Rovnako je to s kreslením, modelovaním, varením, vstávaním, písaním a mohla by som pokračovať. 
Ak by sme všetko robili za ne, pretože to chceme mať krásne a dokonalé, nikdy by sa tie veci nenaučili. Vykašlete sa preto na to, že ste práve povysávali a vaše dieťa sa rozhodlo hrať sa s modelovacím pieskom. Povysávajte ten neporiadok potom spolu. Veď ruky sa umyjú, dlážka tiež. Za tú radosť v detských očiach to stojí. 

MILUJME
Naučte vaše dieťa milovať zvieratá a nikdy žiadnemu neublíži, naučte ho, milovať prírodu a nikdy ju nebude ničiť, naučte ho milovať ľudí a nikdy nikomu nebude ubližovať ani nebude nikoho ponižovať. Bude mu to cudzie. 

Avšak nikdy nenaučíte dieťa niečo, čo vy sami nerobíte. Preto začnite od seba. Staňte sa vďaka vášmu dieťaťu lepším človekom. Milujte seba aby sa vaše dieťa mohlo milovať, milujte svoje telo, aby ho jedného dňa milovala vaša dcéra, dávajte viac ako prijímate aby to bolo prirodzené, pre vaše deti. Vážte si ľudí okolo seba, aby si jedného dňa váš syn vážil jeho manželku. Je to v skutku jednoduchá rovnica. 

PREJAVUJME LÁSKU
Objimajte, hľadkajte, bozkávajte vaše deti. Ani neviete aké je to dôležité. Nebojte sa prejaviť toto všetko a oni nebudú mať problém to v budúcnosti prejaviť svojim blízkym. Budú to celý život považovať za normu, za prirodzenosť. 
Deficit lásky a nežnosti je vydláždená cesta k chlanosti. 







Verím že sa Vám tento článok páčil, v niečom možno inšpiroval a dodal trošku iný pohľad na výchovu, ktorá vôbec nie je jednoduchá. Je pri každom dieťati úplne iná. Avšak, keď je láskavá je to tá najkrajšia, najjednoduchšia a najprirodzenejšia forma výchovy. 
Budem vďačná keď ma podporíte komentárom či zdieľaním tohto článku ďalej. 
S láskou Naty, Nely, Sára 💫💛

Komentáre

Aďa Huljaková napísal(a)…
Veľmi pekne napísané a úplne súhlasím, tiež som tohto názoru 😊

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pôrod

Zadržiavanie kakania/terapia hrou

Svadobné prípravy, hostina a zábava