Barefoot vs ortopedické

 V spolupráci so značkou Barefootovo som si pre Vás pripravila článok, v ktorom sa dozviete časté otázky na tému či je nosenie barefoot topánok vhodné, pre koho a čo všetko treba vedieť pred výberom topánok. 







Ako by mali detské topánky vyzerať?

Ideálne topánky by mali byť predovšetkým mäkké, aby bol deťom príjemný a pohodlný každý pohyb a krok. Aby ich topánky v ničom neobmedzovali, mali by byť ľahké, bez podpory klenby, bez vyvýšenej päty, dostatočne široké v oblasti prstov, nadmerok cca 1,2cm a na šírku vôľa 1-2mm z kvalitných materiálov.Kožené topánky s mäkkou podrážkou majú najbližšie k chôdzi naboso. 

Čo spôsobuje nesprávna obuv?

V dnešnej dobe moderných topánok trpí množstvo ľudí vadami a bolesťami nôh ako napríklad otlakmi, plochými nohami, haluxami, plantárnou fasciitídou, taktiež slabé brušné svalstvo, vnútorné rotácie bedier, kolien, vpadnuté členky... Za nesprávnu obuv sa považujú topánky s úzkou špičkou a hrubá, tvrdá podrážka, ktorá deformuje nohu a bráni v kontakte s terénom a znemožňuje prirodzenú biomechaniku. Uzatváraním detských nôh do pevných, tvrdých topánok siahajúcich nad členky bránime k prirodzenému pohybu. Dieťa nemá možnosť sa prirodzene pohybovať, kráčať, skákať, zohýbať sa, loziť atď. pretože ho držia pevné topánky. V rannom veku tiež bránia mozgovému vývoju a správnemu držaniu tela. Ak obujeme dieťatku prvé nesprávne topánky, jeho nôžka sa postupne prispôsobí danej topánke/ papučkám. Noha sa prispôsobuje tvaru a strihu topánky a tým nastáva poškodenie. Jediným spôsobom, ako predísť poškodeniu je nechať nohy prirodzene rásť, nosiť správnu obuv a mať bosé nohy tak často, ako sa dá. 


Bosé nohy

Neexistuje nič prirodzenejšie ako bosé nohy= zdravé nohy. Chôdza na boso rozvíja svaly a väzy, zvyšuje silu, zlepšuje koordinačné schopnosti a prispieva dobrému držaniu tela a zdravej chrbtici. Bosé nohy pri kontakte s terénom posielajú informácie mozgu a naše telo vďaka tomu dokáže reagovať na nerovnosti povrchu a o tento proces sú deti v tvrdých topánkach ukrátené. V barefoot topánkach má dieťa možnosť používať prsty a svaly na chodidle, čo v tvrdej topánke nedokáže. Sú stimulované reflexné body, čo má priaznivé účinky na celé telo. Ideálnym spôsobom, ako stimulovať reflexné body na nohách je najmä chôdza po rôznych povrchoch s bosými nohami. Ak máte možnosť, vyzujte deti vždy, keď to dovolí prostredie a počasie. Ak túto možnosť nemáte, obujte im barefoot topánky, ako náhradu za bosé nohy, prípadne alternatívu. 

Kedy je správny čas na prvé topánky?

Ideálny čas je, keď vie dieťatko samé chodiť, zastaviť a zmeniť smer v priestore. Kým toto dieťatko nevie, topánočky mu zavadzajú a stačia mu ponožky. Kúpu prvých topánok nechajte teda na čas, kedy dieťatko začne chodiť a navštívte predajňu, kde mu správne zmerajú nôžky a pomôžu s výberom tých správnych topánok. 


Verím, že vám tento článok pomohol pri rozhodnutí a zodpovedal na vaše otázky ohľadom barefoot obuvi. Na stránke Barefootovo.sk máte 10% zľavu po uplatnení kódu Natalia10. 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pôrod

Zadržiavanie kakania/terapia hrou

Svadobné prípravy, hostina a zábava